Функціональна диференціація мотивів у художньо-поетичній тканині хрестинних пісень українців - Бриняк, О. (Народознавчі зошити, 2014)
Визначено пріоритетні функції хрестинних пісень. Виділено художньо-поетичний інструментарій їх втілення. Здійснено структурно-типологічний аналіз ключових мотивів жанру. Встановлено й обґрунтовано функціональну своєрідність хрестинних творів в обрядовій (практичній), етичній, естетичній та розважальній сферах.