Про деякі понятійні та термінологічні стереотипи в історії української літературної мови - Регушевський, Є.С. (Культура народов Причерноморья, 2000)
Про місце та роль в історії української літератури та літературної мови І.П. Котляревського і Т.Г. Шевченка говориться практично у кожному дослідженні про їх творчість. Але у працях кінця ХІХ - поч. ХХ ст. немає тих ярликів, які приклеєно обом поетам «радянським» («марксистським») літературознавством і мовознавством.