Мовознавчі погляди М.П. Драгоманова - Деркач, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2000)
Дослідження історії українського мовознавства не можна уявити без вивчення практичної мовної діяльності її провідних носіїв, учасників культуротворчого процесу, у роботах яких реалізуються як загальномовні тенденції, так індивідуально-авторська мовна поведінка. Одним із таких видатних світочів вітчизняної науки був Михайло Петрович Драгоманов (1841 - 1895), який багато зробив для розвитку української наукової мови і зокрема історичної, суспільствознавчої, правової та філологічної термінології у період 70-90 -х років XIX ст., коли, як говорив І. Я. Франко, українська мова опановувала нові поля невідомих досі понять.