Інформованість особистості як фактор реалізації свободи совісті - Швецова, А.В. (Культура народов Причерноморья, 2000)
Сучасний соціальний стан України вимагає подальшого розвитку демократії, її захисту та відображення в менталітеті, свідомості й ціннісних орієнтаціях громадян. Одним із найважливіших факторів цього процесу є соціальна емансипація особистості, розвиток та повага її гідності, незалежності, забезпечення повноцінного мислення та світовідчуття, реалізація фундаментальних прав та свобод. Адже без самодостатньої, вільної (і разом з тим відповідальної як за свої власні дії, так і за діяльність усього суспільства) особистості демократія в принципі неможлива.