Стилістика модерну в декорі літургійно-обрядових тканин Галичини на зламі ХІХ— ХХ століть - Олійник, О. (Народознавчі зошити, 2012)
У статті розглянута проблема проникнення й утвердження стилістики модерну у декор церковних тканин Галичини. Розвиваючись у єдиному руслі з європейським модерном та синхронно з іншими видами церковного мистецтва, тканини сприяли формуванню новітнього образу українського храму. Модерні тенденції у літургійно-обрядових творах, зокрема параментиці, свідчили про розвиток самостійної течії українського мистецтва з багатою образно-символічною художньою системою.