Вплив мистецького середовища повоєнного Львова на формування сучасної творчості скульптора Івана Самотоса - Ігнатенко, О. (Народознавчі зошити, 2012)
Розглядається проблема творчої адаптації митця в обставинах політичного тоталітаризму в УРСР у 1950— 1980-х рр. Основою публікації є спогади відомого львівського скульптора, народного художника України Івана Самотоса та архівні документи фонду № 1838 партійної організації Львівського інституту прикладного і декоративного мистецтва (ЛДІПДМ, нині Львівська національна академія мистецтв (ЛНАМ): протоколи, резолюції, постанови партбюро, відкритих та закритих засідань партзборів від 1947 до 1981 років), який здано до партійного архіву Львівської ОК КП України. Вказані документи вперше вводяться у науковий обіг. Використано також листи, інформації, повідомлення владних структур; повоєнна і сучасна преса.