Увага до звукоутворення й звуковедення в роботі над удоскоаленням вокальної техніки - Карпов, В.В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Стаття присвячена актуальним проблемам музичної педагогіки, пов’язаним з опануванням секретів вокального мовлення, з врахуванням його специфіки в порівнянні з мовленням сценічним, а тим більше повсякденним. Звертається увага на особливу роль звукоутворення й звуковедення у вдосконаленні вокальної техніки, у належному розкритті сценічного образу. Належне опанування різними способами звукоутворення й звуковедення має безпосередній стосунок до виразності вокального виконання. Без досягнення вільного й невимушеного звукоутворення й звуковедення немислима підготовка професійного вокаліста.