Монастир Пантократор – українська афонська обитель - Терещенко-Кайдан, Л.В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
В статті йдеться про історію та культурні надбання українського монастиря Пантократор, що на Афоні. Акцентується особлива увага на Свято-Ільїнському скиту заснованому українцем Паїсієм Величковським. Окремо досліджується унікальна рукописна пам’ятка, що мабуть належала Св. Іоану Колибнику Освітлюються мовні та богослужбові особливості, що запроваджувалися у монастирі. Наголошується на збережених у монастирі скарбах рукописної спадщини та козацької слави. Подаються цікаві біографічні свідчення.