Формування морозостійкості рослинами озимої пшениці під впливом зміни клімату на півдні України - Блищик, Д. В.; Польовий, А. М.; Феоктістов, П. О. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Представлені результати аналізу погодних умов Півдня України та їх впливу на формування морозостійкості рослинами озимої пшениці. Відмічається тенденція збільшення показника індексу континентальності для території Півдня України. Осінній період за теплозабезпеченістю періоду активної вегетації посівів озимих стає більш тривалим і теплим, що призводить до необхідності оптимізації строків сівби. Аналіз кількості опадів восени за останні тридцять років не виявив тенденції до їх зменшення відносно багаторічної норми. Визначена тенденція збільшення флуктуацій динаміки та скорочення тривалості сприятливого температурного режиму для проходження першої фази загартування рослинами озимої пшениці на Півдні України, що негативно відбивається на формуванні морозостійкості. В останнє десятиріччя сорти-еталони за морозостійкістю в окремі роки не проявляють притаманного їм рівня стійкості, а іноді навіть змінюють свій ранг. Виявлена сортоспецифічність темпів формування морозостійкості рослин озимої пшениці за різних температурно-світлових умов.