Особливості гірської метеорології та роботи гірського синоптика - Артеменко, А. В. (Культура народов Причерноморья, 2014)
Оскільки для правильної оцінки метеорологічної ситуації у гірській місцевості необхідно враховувати багато погодних показників, то гірську метеорологію визначають однією з найскладніших. Гірський метеоролог відповідає за велику територію, погода на якій впливає на умови близько половини земної поверхні. Автор статті класифікує потоки, що трапляються в гірській місцевості, перераховує проблеми, які постають перед гірськими метеорологами, визначає фізичні і психологічні особливості метеорологічної роботи в горах.