Символ хреста в системі захисних продукуючих обрядодій на Гуцульщині - Лаврук, Т. (Народознавчі зошити, 2012)
Розглядаються питання символічних ритуальних аспектів ролі хреста на Гуцульщині під час виконання обрядодій деяких найважливіших календарних свят. Особлива увага звертається на відображення смислового та функціонального застосування хреста у магічнообрядових практиках гуцулів. Характеризуються обрядодії з використанням хреста в умовах сучасного побутування із спробами пояс- нення їх первинного смислу.