Мистецьке життя 1980—1990-х рр.: основні події - Бондарчук, В. (Народознавчі зошити, 2013)
Стаття знайомить з перемінами в мистецькому житті України 1980—1990-х років. Однією з характерних рис цього періоду є створення та відродження чисельних мистецьких організацій, повернення реального плюралізму у використання творчих методів і форм мистецького виразу. В кінці ХХ ст. важко говорити про загальну стабілізацію ситуації в українському мистецтві.