Політична еміграція Юрія Бойка-Блохіна в 60–90-х рр. XX ст. - Карпюк, Я.І. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
У статті автор подає детальну інформацію про громадську та політичну діяльність Юрія Бойка-Блохіна в європейському світі в 60–90-х рр. XX ст., наводить низку заходів, проведених професором у різних містах Німеччини, та відповідну реакцію західного світу. Використовуючи епістолярну спадщину, наведено листування професора з партійними чиновниками Німеччини. Наголошуючи на тому, що громадська та політична діяльність будь-якого наукового чи політичного діяча та його наукові доробки завжди мали значний вплив на формування державності тієї чи іншої країни, можна зробити висновок, що піднесення проблеми визволення України та поширення україністики, на що саме була спрямована діяльність Юрія Гавриловича, було досить актуальною та нелегкою справою. Пізніше в появі сучасної України як незалежної держави та теоретичному обґрунтуванні цього процесу як логічного та закономірного цей чинник зіграв важливу роль. Як висновок, автор наголошує на тому, що в часи, коли країна знову переосмислює історію та біографії своїх історичних діячів, бореться за правду та справедливість, дослідження життя та діяльності одного з найяскравіших представників української політичної і творчої еміграції є досить актуальною тематикою.