Ukraińska emigracja polityczna w powiecie Piotrkowskim w latach 1920–1939 - Majewski, M.Ł. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
Po podpisaniu w 1921 roku traktatu pokojowego w Rydze, na terenie Polski znalazło się 20 tysięcy ukraińskich żołnierzy atamana Petlury. Ukraińscy żołnierze zostali umieszczeni w obozach na terytorium całego kraju. Jednym z miejsc internowania był Piotrków Trybunalski, w którym w maju 1921 roku przebywało 546 żołnierzy. Obóz internowania zostały zlikwidowany w listopadzie 1921. Zwolnieni z obozu żołnierze powracali na Ukrainę Sowiecką, albo wyjeżdżali do innych krajów. Około 100 weteranów wojny z Rosją Sowiecką zdecydowała się pozostać w Piotrkowie. Jako emigranci polityczni stanęli przed potrzebą organizacji codzien-nego życia. Najważniejszymi problemami emigrantów było znalezienie pracy oraz zachowanie swojej tożsamości narodowej.