Stosunki polsko-ukraińskie podczas panowania Stanisława Augusta Poniatowskiego w historiografii polskiej (lata sześćdziesiąte XX w. do początku XXI w) - Срогош, Т.; Морозова, О. (Історичний архів. Наукові студії, 2015)
Навколо польсько-українських відносин з боку обох сторін стосунків постало багато непорозумінь, міфів тощо. Це твердження стосується також часів панування Станіслава Августа Понятовського, які характеризувалися загостренням суспільних, національних і релігійних конфліктів на Правобережній Україні. У цьому контексті маємо дивитись і на повстання гайдамаків.