«Життя як воно є»: соціокультурний контекст і методологічні принципи дослідження Саулом Боровим історії українського єврейства ХVІІ–ХVІІІ ст. - Гаухман, М. (Історіографічні дослідження в Україні, 2014)
Стаття присвячена дослідженню Саулом Боровим у 1930-х рр. історії українського єврейства ХVІІ–ХVІІІ ст. Одеський історик у період «культурної революції» здійснив методологічну переорієнтацію на основі радянського марксизму, що дозволило йому задовольнити власний інтерес до дослідження контроверсійних тем україноюдаїки, розпочати вивчення біографії лжемесії Сабатая Цві та переглянути єврейські сюжети ранньо-модерної історії України.