Реалізація стратегій виживання в місцях ув'язнення на окупованій території України у 1941–1944 рр. (на матеріалах листування громадян з УНФ "Взаєморозуміння і примирення") - Дубик, М. (Сторінки воєнної історії України, 2011)
У статті проаналізовано різні способи виживання в нацистських таборах та тюрмах в окупованій Україні, представлені самими колишніми вязнями через 60 років після подій. Розглядаються не тільки різні варіанти спасіння, а й контекст подання власної долі автором листа.