Архимандрит Климентій Шептицький: маловивчені сторінки життя 1944-1947 рр. - Гуркіна, С. (Сторінки воєнної історії України, 2011)
Автор розглядає три аспекти діяльності архімандрита монастирів Студитського уставу Климентія Шептицького у 1944–1947 рр., спрямовані на збереження Греко-католицької церкви в умовах радянської влади: 1) поїздку в складі офіційної делегації УГКЦ до Києва і Москви у грудні 1944 р., 2) старання по збереженню УГКЦ після арешту єрархії, та 3) мотивування спроб нав’язання контактів із Проводом ОУН.