Геоінформаційний аналіз гідрометеорологічних загроз для безпеки функціонування головних життєзабезпечувальних інженерних систем України - Іванюта, С.П.; Яковлєв, Є.О. (Геоінформатика, 2010)
Виконано геоінформаційний аналіз гідрометеорологічних загроз для безпеки функціонування головних життєзабезпечувальних інженерних систем на території України за умов підвищеної кількості опадів та прискореного сніготанення з урахуванням ризику активізації при цьому зсувних, просідних та інших небезпечних екзогенних геологічних процесів. На цій основі визначено частку довжини зазначених просторово розподілених систем, що перебувають у зонах імовірного формування паводково-повеневих процесів та їх підвищеного впливу на виникнення надзвичайних ситуацій (НС) інженерно-геологічного походження. Показано, що внаслідок техногенного перевантаження геологічного середовища України останніми роками більшість НС мають ланцюговий (повінь–зсуви, повінь–підтоплення) або синергетичний (геохімічне забруднення–агресивність ґрунтів) характер, що погіршує безпеку життєдіяльності у багатьох регіонах держави.