Знаходження вертикальних фільтраційних бар’єрів відтворенням латентної структури енергетичного стану природного розчину - Хтема, А.В.; Хтема, В.М. (Геоінформатика, 2010)
За допомогою міждисциплінарної інтеграції та фізико-математичних моделей водонафтогазоносної товщі досліджено неоднорідний енергетичний стан природного розчину. В межах формального геологічного простору виявлено об’єктивно існуючі стійкі зв’язки та явища, зокрема, знакозмінний вертикальний рух розчину, наявність фільтраційних бар’єрів та частотно-хвильові аномалії вертикального градієнта загального тиску, підвищені значення якого приурочені до інтервалу нафтогазоносності.