Генерація звуку обмеженою областю збуреної течії в жорсткостінному каналі кругового поперечного перерізу. Частина 1. Загальна теорія - Борисюк, А.О. (Інститут гідромеханіки НАН України, 2003)
Розроблено загальну теорію генерації звуку обмеженою областю збуреної течії в нескінченному прямому жорсткостінному каналі кругового поперечного перерізу і встановлено кількісний зв'язок між характеристиками згенерованого звукового поля та параметрами каналу й потоку. В ній область збуреної течії моделювалась розподіленими квадрупольними й дипольними джерелами, характеристики яких вважалися відомими. Розглянуті випадки рівномірного та нерівномірного розподілу джерел. Показано, що згенерована звукова енергія не спадає зі збільшенням відстані від джерел і дорівнює сумі енергій акустичних мод каналу. При цьому енергія окремої моди складається з трьох доданків. Перший з них являє собою енергію, згенеровану об'ємними квадруполями, другий - енергію, випромінену поверхневими диполями, а третій зумовлений взаємодією квадруполів і диполів. Для різних значень числа Маха течії проведено аналіз порядку цих доданків і отримано відповідні спрощені вирази для звукової енергії.