Антимікробні властивості і токсичність імідазолієвих іонних рідин та їх комплексів з β-циклодекстрином - Година, Д.М.; Кобріна, Л.В.; Калашнікова, Л.Є.; Метелиця, Л.О.; Рогальський, С.П.; Тарасюк, О.П.; Рябов, С.В.; Лаптій, С.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Синтезовано водорозчинну i водонерозчинну iоннi рiдини на основi катiона 1-додецил-3-метилiмiдазолiю, хлорид i тетрафтороборат вiдповiдно. Отримано комплекси включення iонних рiдин з β-циклодекстрином (β-ЦД) у мольному спiввiдношеннi 1 : 1, структуру яких пiдтверджено методами IЧ спектроскопiї та диференцiйної сканувальної калориметрiї. Встановлено антимiкробну активнiсть iонних рiдин та їх комплексiв з β-ЦД проти тест-культур Staphylococcus aureus (ATCC-25923), Escherichia coli (ATCC-25922), Pseudomonas aeruginosa (ATCC-27853), Candida albicans (M 885 ATCC 10231) та Candida albicans (клiнiчний iзолят). Показано, що комплексоутворення iонних рiдин з β-ЦД приводить до зниження їх токсичностi.