Определение пористости глинистых пород в обсаженных нефтегазовых скважинах с помощью радиоактивного и акустического каротажа - Бондаренко, М.С.; Кармазенко, В.В.; Кашуба, Г.А.; Кулик, В.В. (Геофизический журнал, 2010)
Розглянуто традиційні та нові способи визначення пористості глинистих гірських порід в обсаджених свердловинах за допомогою радіоактивного (PK) й акустичного каротажу (AK). Емпірично показано наближену інваріантність подвійного різницевого параметра гамма-каротажу для конкретного свердловинного розрізу за вимірювань у відкритому стовбурі та через обсадну колону. За даними каротажу нафтогазових свердловин Дніпровсько-Донецької западини наведено приклади визначення пористості в обсаджених свердловинах різними способами, а також приклад комплексного використання пористості за РК і АК для розв’язання конкретної задачі промислової геофізики.