Вивчення взаємодiї уранiл-iона з етиловим естером 1,2,4-триазолiлдiоцтової кислоти - Ващенко, О.В.; Хоменко, Д.М.; Дорощук, Р.О.; Лампека, Р.Д. (Доповіді НАН України, 2015)
Дослiджено взаємодiю уранiл-iона з дiетил-2,2′-(1Н-1,2,4-триазол-3,5-дiiл)-дiацетатом, отримано комплекс уранiлу з 2,2′-(1Н-1,2,4-триазол-3,5-дiiл)-оцтовою кислотою. Комплекс дослiджено шляхом ЯМР й IЧ спектроскопiї. Показано, що молекула органiчного дiестеру за вказаних умов реакцiї гiдролiзує та утворює комплекс складу UO²⁺2 : L²⁻ = 1 : 1, де L²⁻ — дiанiон 2,2′-(1Н-1,2,4-триазол-3,5-дiiл)-оцтової кислоти. Припускається, що процес гiдролiзу каталiзується уранiл-iоном.