Зовнішня міграція як фактор динаміки етнонаціональної структури - Гордузенко, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2006)
У статті аналізуються різні підходи до вивчення етнічних аспектів міграційних процесів. З’ясовуються особливості репатріації та її вплив на етнонаціональну структуру. Розглядаються можливості адаптації біженців в українському суспільстві. Визначається соціальна роль процесу еміграції з України.