Національна свідомість українських громадян в сучасних умовах - Паніч, Ю. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2006)
У статті, на основі класичних праць зарубіжних і вітчизняних політологів, аналізуються проблеми взаємовпливу і кореляції національної свідомості громадян і сучасної політичної ситуації в Україні. Здійснюється спроба витлумачити національно-політичну свідомість як інтегруючу силу, своєрідний „моральний імператив” поведінки людей в конкретній історико'політичній ситуації.