Глубинные процессы и магматизм Волыно-Подольской плиты - Усенко, О.В. (Геофизический журнал, 2010)
Розглянуто умови формування базальтів Волино-Подільської плити (ВПП). У венді первинні розплави, які за складом наближені до пікритового габро, були диференційовані на глибині 30—35 км на перших двох етапах активізації. Третій етап, на якому могли утворитися туфи перкальської товщі, однозначно не зафіксовано. Якщо процес відбувався за подібною схемою, то результатом активізації у венді були холодна мантія та основна кора, тому що розплави, продуковані верхньою коровою астеносферою, — базальти. Для пояснення аномалій палеотемператур, специфіки складу гідротермальних розчинів необхідно припустити існування ще одного етапу (окремої активізації) на території ВПП.