Зв’язок землетрусів Карпатського регіону України та прилеглих територій із сонячною активністю - Назаревич, Л.Є.; Кендзера, О.В.; Назаревич, А.В. (Геоінформатика, 2011)
Досліджено зв’язок відчутних (M ≥ 3) землетрусів Карпатського регіону України і прилеглих територій Словаччини, Угорщини та Румунії з варіаціями сонячної активності (числами Вольфа). Оцінку цього зв’язку проведено для чотирьох фаз 11-річних циклів сонячної активності. Показано, що такий зв’язок існує і найбільш значуще проявляється для фаз максимуму і мінімуму. За даними проведеного авторами ретроспективного аналізу ефективності ймо-вірнісного прогнозу землетрусів за виділеними фазами 11-річного циклу, в періоди максимуму і мінімуму сонячної активності відбувається відносно більша кількість місцевих землетрусів, що може слугувати додатковим якісним критерієм для імовірнісного прогнозування цих землетрусів.