Політичний менеджмент глобальної інтелектуальної сфери - Бебик, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2006)
Формування глобального суспільства, насамперед на основі нових інформаційно-комунікаційних технологій (супутникового телебачення, Інтернету, мобільного зв’язку тощо), кардинально змінює не тільки економічну, політичну, соціальну і духовну сферу. Змінюється й зміст та сутність політико-географічних і соціально'психологічних понять в контексті адміністративно-територіального устрою та міждержавних кордонів, а світ в цілому, на думку дослідників, перетворюється на своєрідне „глобальне село”. В ньому формуються глобальна спільнота, загальнолюдська громадська думка, які, завдяки посередництву, підсиленню і маніпуляції засобами масової комунікації, дедалі більше впливають на дії урядів і міжнародних інституцій.