Моделювання напружено-деформованого стану в осадовому чохлі локальних структур Дніпровсько-Донецької западини - Лубков, М.В. (Геоінформатика, 2012)
На основі чисельного моделювання напружено-деформованого стану в осадовому чохлі локальних структур Дніпровсько-Донецької западини (ДДЗ) показано, що усі розглянуті структури мають різний напружений стан порід осадового чохла. Причому зони неоднорідностей напруженого стану, які локалізовані у місцях страти¬графічних порушень осадового чохла цих структур, розрізняються як за інтенсивністю напружень, так і за формами і розмірами. Встановлено, що відмітні риси цих зон в осадовому чохлі локальних структур тісно пов’язані з генетичною класифікацією структур ДДЗ і тому визначаються головними структуротвірними факторами генезису цих структур, а також їх віком. Зазначено, що зони неоднорідностей напруженого стану в осадовому чохлі локальних структур можуть відігравати важливу роль при накопиченні вуглеводневої сировини.