Оцінка витрат води на транспірацію за космічними знімками для визначення водного балансу територій - Лялько, В.І.; Левчик, О.І.; Сахацький, О.І. (Геоінформатика, 2012)
Розглянуто витрати води на транспірацію рослинними угрупованнями як однієї із складових водного балансу території, яка зіставляється з річковим стоком. Для визначення транспіраційних витрат запропоновано використання класифікації земного покриву за багатоспектральними космічними знімками. Класифікований знімок у поєднанні зі статистичними оцінками транспірації рослинними угрупованнями за вегетаційний період дає змогу побудувати відповідні карти та наближено розрахувати сумарний водообмін у рослинному покриві в межах значної території, що може бути корисним для виконання гідрологічних, гідрогеологічних та екологічних прогнозів. Наведено результати застосування запропонованого підходу в межах території Чорнобильської зони відчуження.