Про механічну поведінку океанічних літосферних плит у зоні субдукції - Лубков, М.В. (Геоінформатика, 2012)
На основі варіаційної скінченноелементної методики, розробленої для в’язкопружних багатошарових оболонок з урахуванням зсувної жорсткості, проведено моделювання механічної поведінки океанічних в’язкопружних літосферних плит під час їх занурення у в’язку мантію в зоні субдукції. При цьому сили в’язкого тертя, які діють на плиту з боку мантії, визначено за законом Блазіуса. Виявлено, що в процесі занурення в мантію у зоні субдукції океанічні літосферні плити зазнають деформації згину, причому цей процес залежить як від товщини, так і ширини плити і має нелінійний характер. Зі збільшенням ширини літосферні плити зазнають сильніших деформацій згину, втрачаючи при цьому свою початкову форму. Разом з тим збільшення товщини плити приводить до зростання її стійкості, а тому до здатності зберігати початкову форму. За розрахунками, помірно товсті й достатньо широкі океанічні літосферні плити під час занурення, в процесі деформації згину, здатні приймати форму у вигляді літери “S”.