AVO-аналіз сейсмічних даних розущільнених зон кристалічного фундаменту (результати математичного моделювання) - Вижва, С.А.; Продайвода, Г.Т.; Кузьменко, П.М.; Козіонова, О.О. (Геоінформатика, 2012)
Розглянуто актуальну проблему оцінки інформативної можливості AVO-аналізу за максимального наближення апріорної моделі до реального середовища. Використання сучасних методів математичного моделювання ефективних пружних і акустичних властивостей багатокомпонентного тріщинно-порово-кавернозного геологічного середовища дає змогу розширити можливості AVO-аналізу сейсмічних даних під час пошуків розущільнених зон у кристалічному фундаменті. Дані, отримані в результаті математичного моделювання ефективних пружних і акустичних властивостей гранітів із різною структурою пустотного простору, демонструють можливість застосування AVO-аналізу для пошуків і розвідки розущільнених газо- і нафтонасичених зон фундаменту. Однак значний вплив структури пустотного простору на коефіцієнт відбиття потребує спеціального обґрунтування. За врахування впливу анізотропії на коефіцієнт відбиття відкривається можливість оцінки просторової орієнтації тріщин і параметрів пружної анізотропії.