Концепция динамически неустойчивой геосреды и сейсмоэлектромагнитный шум литосферы - Шуман, В.Н. (Геофизический журнал, 2010)
З огляду на концепцію динамічно нестійкого геосередовища, проаналізовано низку питань генерації акустосейсмоелектромагнітного шуму літосферного походження, його просторової диференціації та особливостей поширення. Увагу зосереджено на необхідності адекватнішого електродинамічного опису геосередовища, зокрема, на питаннях електродинаміки активних середовищ. Підкреслено необхідність зміни парадигмального підходу до вивчення електродинаміки геосередовища — активної (збуджуваної) дисипативної системи, фундаментальною властивістю якої нелінійність — фізична, геометрична та структурна. Важливо, що у такій системі (геосередовищі) існують комплекси нелінійних вза модій як між її підсистемами, так і між фізичними полями. Як доповнення до класичних в роботі до базових моделей механоелектромагнітних трансформацій віднесено перехідне випромінювання (розсіяння) у нестаціонарному геосередовищі. Випромінювання генеру ться полем зарядів у «хвилі» комплексної діелектричної проникності, яка форму ться і пов’язана з поширюваним фронтом збуджень концентрації геофлюїдів на енергетичних потоках із надр Землі. Обговорено можливості використання сейсмоелектромагнітного шуму літосфери з метою визначення її структури та опису геодинамічних процесів у ній.