Геотермические условия бассейна Черного моря и его обрамления - Кутас, Р.И. (Геофизический журнал, 2010)
В статті наведено схему розподілу теплового потоку в Чорному морі і прилеглих ділянках суходолу, результати геолого-геофізичного аналізу теплового поля, включаючи модель його формування в процесі еволюції осадового басейну. Глибоководна депресія Чорного моря характеризується низькими тепловими потоками (20—40 мВт/м2). Аномалія низьких теплових потоків практично співпадає з контуром неоген-чет вертинної западини, що вказує на визначальну роль її постолігоценової історії в формуванні сучасної морфології теплового поля. На рівні поверхні верхньої мантії під Чорноморською мегазападиною виділяється аномалія високих теплових потоків (40—44 мВт/м2), характерних для структур пізньомезозойського-кайнозойського етапу активного розвитку. Прилеглі структури суходолу відрізняються підвищеними тепловими потоками (50—80 мВт/м2). Тут простежується декілька рівнів теплового поля, які узгоджуються з головними етапами тектонічної активізації цього регіону.