Соціально-політичні проблеми усвідомлення сутності війни в сучасних суспільствах - Пасічко, В. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2006)
Соціально-політичні процеси, що відбулися в Україні за роки незалежності, політика держави у військовій сфері призвели до того, що наше суспільство виявилось дезорієнтованим щодо розуміння деяких проблем національної безпеки, зокрема щодо проблем війни і миру, оборони країни, розбудови Збройних Сил. В масовій свідомості поширилася думка, що нібито настала „мирна епоха” для України. Значна частина громадян відкидає все, що пов’язується з військовою сферою.