Синхронні магнітотелуричні та магнітоваріаційні зондування північної частини Дніпровсько-Донецької западини - Кушнір, А.М. (Доповіді НАН України, 2015)
Мета роботи — вивчення геоелектричної будови лiтосфери пiвнiчної частини Днiпровсько-Донецької западини за допомогою сучасних методiв синхронного електромагнiтного зондування на основi природних полiв. Отримано достовiрнi оцiнки типперiв для перiодiв геомагнiтних варiацiй 30–3500 с, горизонтальних МВ вiдкликiв 30–10000 с i параметрiв iмпедансу вiд 30 до 10000 с. Якiсна iнтерпретацiя кривих МТЗ показала, що максимальнi глибини залягання верхньої кромки провiдника знаходяться у пiвнiчному закiнченнi ДДЗ i пiвденному схилi Брагiнсько-Лоєвського виступу, де змiнюються вiд 40–30 км до 18 км i вiдповiдають пiвнiчно-схiдному закiнченню Прип’ятської аномалiї електропровiдностi. У центральнiй частинi ДДЗ верхня кромка провiдника залягає на глибинах 3–5 км i пояснюється перехiдною зоною осадових вiдкладiв i розущiльненої частини фундаменту. На схилах ДДЗ глибина залягання верхньої кромки провiдника становить 8 км.