Кристалізація розчинів-розплавів системи K₂O−P₂O₅−Me^III₂O₃−Me^IIO (Me^III — Al, Bi; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn) - Струтинська, Н.Ю.; Лівіцька, О.В.; Затовський, І.В.; Слободяник, М.С. (Доповіді НАН України, 2015)
Дослiджено кристалiзацiю багатокомпонентних розчинiв-розплавiв K₂O−P₂O₅−Me^III₂O₃−Me^IIO (Me^III — Al, Bi; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn) при змiнних значеннях мольних спiввiдношень K/P = 0,85−1,30, Me^II/Me^III = 1,0, Me^III/P = 0,30 у температурному iнтервалi вiд 1000 до 680 °C. Проведено порiвняльний аналiз впливу природи лужного металу на характер взаємодiї у розчинах-розплавах Me^I₂O−P₂O₅−Me^III₂ O₃−Me^IIO (Me^I — K, Cs; Me^II — Mg, Ca, Sr, Co, Ni, Zn; Me^III — Al, Bi). Синтезованi кристалiчнi фази схарактеризовано за допомогою методiв порошкової рентгенографiї, IЧ-спектроскопiї та оптичної мiкроскопiї.