Gesetzliches unrecht und übergesetzliches recht - Radbruch, G. (Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, 2004)
В оригіналі статті 1946 р. видатного німецького філософа права Ґустава Радбруха (1878-1949) на основі судової практики ФРН після падіння нацистського режиму та правовій теорії вченого про ідею права як справедливості викладається так звана “формула Радбруха” як підхід до вирішення су- перечності між «несправедливим законом» та “надзаконним правом”. Існують виключні випадки, “коли суперечність діючого закону щодо справедливості сягає настільки нестерпного масштабу, що закон як “несправедливе право” має поступитися справедливості.” Важко виокремити такі випадки, але чітким критерієм може служити відсутність прагнення до справедливості. Відтак в ідеї права Радбруха останнього його наукового періоду справедливості визначається провідна роль у порівняні з правопевністю та доцільністю.