Ефективнiсть рiзних способiв зберiгання продуцента антистафiлококового антибiотика батумiну, перспективного для промислового виробництва - Чуркiна, Л.М.; Авдєєва, Л.В.; Ярошенко, Л.В. (Доповіді НАН України, 2015)
Вивчено мiнливiсть властивостей i антибiотичної активностi, а також виживанiсть клiтин Pseudomonas batumici — продуцента антибiотика батумiну (антистафiлококового антибiотика) пiсля тривалого зберiгання як пiд шаром вазелiнового масла, так i в лiофiлiзованому станi. Дослiдженi основнi морфологiчнi й фiзiолого-бiохiмiчнi властивостi мутантного штаму. Встановлено, що обидва способи зберiгання забезпечували високий рiвень антибiотичної активностi штаму-продуцента — 160–170 мг/мл, при цьому спосiб зберiгання в лiофiлiзованому станi забезпечував бiльш високий рiвень виживання клiтин в популяцiї. Метод лiофiлiзацiї продуцента дозволить створити банк культур з високою бiосинтетичною активнiстю, якi можуть протягом тривалого часу забезпечувати виробництво гарантованим посiвним матерiалом.