Напряженно-деформированное состояние Гераклейского вулкано-тектонического блока Горного Крыма - Муровская, А.В. (Геофизический журнал, 2011)
Наведено результати реконструкції палеонапружень для Гераклейської антикліналі (Західний Крим). На основі польового тектонофізичного вивчення крихких розривів і дешифрування карти 3D рельєфу побудовано схему розривних порушень. Сполучені системи тріщин і дані щодо напрямків переміщень використано для реконструкції орієнтації головних осей нормальних напружень і деформаційних режимів. Показано, що від середньої юри донині Гераклейський півострів витримав 10 фаз деформацій стиснення і розтягнення. Дані реконструкції напружень зіставлено з гравітаційним полем. Для мантійної частини літосфери характернішими є напруження стиснення, а для верхньої частини земної кори у неогені —голоцені також існують напруження розтягнення, пов’язані з підняттям Кримських гір.