Всевладдя політичних партій як загроза демократизації держави - Афонін, Е.; Радченко, О. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Для ефективного вирішення нинішнього затяжного політичного протистояння в Україні необхідно зрозуміти, які чинники його обумовлюють. Визначити причини подібних криз в країнах, які в попередні історичні періоди зуміли вийти на шлях сучасної демократії, можуть так звані компаративні (порівняльні) дослідження. Порівняльний аналіз демократичних перетворень в США й сучасного українського політичного дискурсу пропонують автори цієї статті.