Вплив протистояння політичних сил на формування стратегії національної безпеки України - Побочий, І. (Інститут політичних і етнонаціональних досліджень ім. І.Ф. Кураса НАН України, 2007)
Політична боротьба в Україні завжди викликала і викликає конфлікти щодо вибору пріоритетів зовнішньої політики, а відтак і визначення стратегії національної безпеки. Національна безпека – це ступінь (міра, рівень) захищеності життєво важливих інтересів особи, держави і суспільства, державних кордонів, територіальної цілісності, суспільно"політичного устрою, культурних цінностей і всього того, що становить основу матеріального і культурного життя країни від внутрішньої і зовнішньої загрози; стан держави, що дозволяє їй зберігати свою цілісність і виступати самостійним суб’єктом міжнародних відносин.