Тривалiсть зберiгання прихованої хромосомної нестабiльностi в лiмфоцитах периферичної кровi людини при професiйному контактi з iонiзуючою радiацiєю - Пiлiнська, М.А.; Дибський, С.С.; Дибська, О.Б.; Швайко, Л.I.; Сушко, В.О. (Доповіді НАН України, 2015)
Шляхом сумiсного використання тестiв “G₂-bleomycin sensitivity assay” та двотермiнового (48 i 100 год) культивування лiмфоцитiв периферичної кровi проведено добровiльне цитогенетичне обстеження групи осiб, якi мали професiйний контакт з iонiзуючою радiацiєю. Порiвняння отриманих результатiв з даними аналогiчного обстеження неекспонованої групи показало принциповi розбiжностi мiж групами в манiфестацiї та динамiцi прихованої хромосомної нестабiльностi (ПХН) з плином часу, показники якої були вiрогiдно вищими в професiйнiй групi. Встановлено можливiсть персистенцiї радiацiйно асоцiйованої ПХН в послiдовних генерацiях соматичних клiтин людини iз значними мiжiндивiдуальними вiдмiнностями.