Непрерывная во времени оценка поглощения волн в масштабе сейсмической трассы - Тяпкин, Ю.К.; Шадура, А.Н.; Роганов, В.Ю. (Геофизический журнал, 2011)
Статтю присвячено опису нового методу оцінки добротності середовища Q у масштабі сейсмічної траси. Безперервну в часі оцінку Q отримують як результат попереднього розрахунку двох перших нормованих моментів спектра потужності у ковзному вздовж сейсмічного запису часовому інтервалі. Обидві інтегральні спектральні характеристики розраховано у часовій області за участю спеціальних операторів типу згортки. Для усунення спотворюючого впливу інтерференційного характеру реальних сейсмічних записів запропоновано використовувати двохетапну схему. Перший етап — моделювання синтетичних сейсмограм без урахування поглинання у середовищі. Такі модельні дані добре вписуються у загальну схему безперервного у часі визначення Q. Другим етапом є поліноміальна апроксимація проміжних оцінок спектральних моментів з урахуванням апріорних обмежень на припустимі значення шуканих величин Q. Метод успішно випробувано на модельних і реальних матеріалах.