Активизация тектоносферы и месторождения углеводородов - Гордиенко, В.В. (Геофизический журнал, 2011)
Розглянуто процеси генерації та транспортування вуглеводнів у земній корі. Вони відповідають уявленням адвекційно-поліморфної гіпотези. Проаналізовано теплові моделі тектоносфер зон сучасної активізації на докембрійських платформах та в альпійських геосинкліналях. Побудовано схеми геологічних об’єктів і джерел аномалій геофізичних полів. Вони узгоджуються з відомими геолого-геофізичними даними по регіонах з покладами нафти і газу.