Об обработке геофизических данных, связанных с землетрясениями - Лящук, А.И.; Павлович, В.Н. (Геофизический журнал, 2011)
Наведено результати робіт з математичної обробки геофізичної інформації з метою моніторингу небезпечних геофізичних явищ в регіоні Антарктичного півострова та зони Вранча. Розглянуто методи аналізу, комплексне застосування яких дає змогу виділяти аномальні сигнали перед сильними землетрусами. Запропоновано можливі механізми формування виявлених провісників землетрусів. Можливо, що вони відображають реакцію вимірюваних параметрів на проходження тектонічних хвиль, що виникають під час підготовки сильних землетрусів, віддалених на великі відстані від реєструвальних приладів.