Связь альпийского магматизма со структурно-разломной тектоникой Карпат - Ляшкевич, З.М. (Геофизический журнал, 2011)
Альпійський цикл тектонічного розвитку Карпат і прилеглих Закарпатської, Паннонської, Трансильванської западин, Динарид (Панкардії) супроводжувався активним магматизмом. Установлено три його головні фази: мезозойська (Т₃—К₁), міоценова і пліоплейстоценова. Насувний процес ранньої крейди — олігоцену сформував складчасту структуру Карпат, що містить численні алохтонні тіла мезозойських магматичних порід (офіолітова асоціація). В неогені розпочався колізійний етап розвитку регіону, пов’язаний з інтенсивним вулканізмом антидромного порядку, що вказує на деструкцію континентальної кори. Характерним є збіг простягання головних розломів з площами розвитку вулканітів. Третя фаза лужнобазальтоїдних вулканітів Панкардії проявилась у зв’язку з внутрішньоплитовою розривною тектонікою континентів. Вулканіти мають мантійно-плюмовий генезис.