The experimental-methodical geophysical studies in the RV POSEIDON cruise 405 - Bialas, J.; Mykhaylyuk, S.; Vasiliev, A.; Klaucke, I.; Papenberg, C.; Schwalenberg, K. (Геофизический журнал, 2011)
Наведено основні результати експериментально-методичних геофізичних досліджень у 405-му рейсі НДС “Посейдон” з 8 по 22 грудня 2010 р. у північно-західній частині Чорного моря. Мета круїзу POS-405 — дослідження нового геофізичного обладнання, розробленного в межах цільового проекту “SUGAR”. Нову систему багатопроменевого ехолоту SBE 3050 Multibeam компанії ELAC Nautik було встановлено на НДС “Посейдон” під час останньої стоянки корабля в сухому доці. Ехолот здатний записувати водну товщу та відображувати газові бульбашки на екрані дисплея за допомогою переглядача зображень (WCI). У ході зіставлення з батиметричною картою каньйону Дунаю тестування дало позитивний результат. Вперше було розгорнуто новий глибинний буксируваний багатоканальний стример. За допомогою глибоководної лебідки були завершені і записані перші сейсмічні сигнали. Після заміни членів наукового екіпажу було випробувано нову електромагнітну систему з контрольованим джерелом (CSEM). Вперше буксировано приймач завдовжки 1000 м. У зв’язку з погодними умовами (вітер силою понад 25 м/с) НДС “Посейдон” 3,5 дні з 15 робочих перебував у штормовому положенні. Ці обмеження не дали змоги провести інтенсивні випробування буксированих приладів. За домовленістю з Інститутом геофізики НАН України протягом 15 днів було проведено електромагнітні дослідження за інноваційним методом аналізу спонтанного електромагнітного випромінювання (АСЕМВ).