Тектонические движения в зоне сочленения Донбасса с Приазовским блоком Украинского щита по палеомагнитным данным - Глевасская, М.И.; Орлова, А.М. (Геофизический журнал, 2011)
Наведено результати нової тектонічної інтерпретації палеомагнітних векторів з осадових, вулканогенних і гіпабісальних утворень Волновахської зони розломів. Визначено, що на ділянках відбору орієнтованих зразків для пород характерні різні залягання, напрями поворотів у горизонтальній площині і переміщення. Внаслідок палеомагнітної реконструкції у межах відслонень встановлено, що первісне простягання деформованих осадових і вулканогенних порід у середньому північно-західне 310°. Середні напрями доскладчастої намагніченості одновікових порід з різних відслонень добре узгоджуються в давній системі координат. Нові координати віртуальних геомагнітних полюсів за даними дослідження осадових, вулканогенних і гіпабісальних порід Волновахської зони розломів: живетський ярус середнього девону Ф=16,2° пн. ш.; L = 131,8° сх. д.; α₉₅ = 3,3°; франський ярус верхнього девону Ф=40,4° пн. ш.; L=152,1° сх. д.; α₉₅=5,9°; фаменський ярус верхнього девону Ф=40,3° пн. ш.; L=150,6° сх. д.; α₉₅=3,9°. Перм (270 млн років) Ф=53,7° пн. ш., L =155,5° сх. д.; α₉₅=4,2°. Визначено поворот території дослідження за годинниковою стрілкою на 11° навколо вертикальної осі.